Bederoer

Roedyrkning har flere formål, hvor roedyrkning til sukkerproduktion er det største produktionsområde. Derudover dyrkes et mindre areal til produktion af foder og biogas.

  • Dyrkning af roer til produktion af sukker skal ske på kontrakt, og foregår primært i det sydlige Sjælland samt Lolland og Falster med ca. 35.000 ha.
  • Roer til foder er især interessant i visse egne. Ca. 4.000 har
  • Roer til bioenergi er især interessant på grund af roens store udbyttepotentiale. Ca 1.000 ha med tendens til en øgning.

Roedyrkning er især interessant på grund af et meget stort udbytte, og desuden er roer en sikker afgrøde. Roer er bredbladede afgrøder og en god udvekslingsafgrøde i en afgrøde med korn. Dyrkningen foregår i nærheden af sukkerfabrikkerne.

Roer er den afgrøde, der har det største udbyttepotentiale under vores klimaforhold. Gennem mange år er genetiske monokimfrø blevet brugt, så kun det nødvendige antal roer pr. hektar sås. Roer sået i rækker med en rækkeafstand på typisk 50 cm. Det betyder, at rødbeder er relativt åbne afgrøder indtil midten af sommeren, hvor rækkerne er lukkede. Derfor har rødbederne brug for meget effektiv ukrudtsbekæmpelse, fordi ukrudt vil sænke udbyttet betydeligt.

Dyrkningsvejledning

Sædskifte

Der bør være mindst tre frie år i sædskiftet mellem arter som er modtagelige og opformerer sygdomme og nematoder. Sædskiftet bør også bruges aktivt til at undgå opformering af ukrudt.

Etablering

Tidlig såning er en afgørende faktor for et højt udbytte. Jo længere vækstsæsonen er, jo større mulighed for en stor tilvækst og et højt udbytte. Hvor jorden er tjenlig, anbefales det at påbegynde roesåningen sidst i marts eller først i april. Det er dog vigtigt, at jorden er tjenlig, også i dybden, så der ikke dannes et fast og komprimeret jordlag, hvor roerne har svært ved at trænge igennem.

Normal sådybde er 2 til 2,5 cm. Frøet skal placeres i fugtig jord for at sikre en ensartet fremspiring. Der udsås ca. 100.000 frø pr. ha. Det ideelle plantetal efter fuld fremspiring er 85.000 til 90.000 planter pr. ha.

Såbedet tilberedes så man får en fast, plan og jævn overflade med god struktur i dybden. Undgå trykskader i såbedet. Er der risiko for sandflugt på de lette jorde, kan man udså ca. 30 til 40 kg vårbyg pr. ha sammen med tilberedning af såbedet eller ved såning af roerne.

Gødskning

Behovet for næringsstof fastsættes ud fra behovet i den enkelte mark. Kvælstofbehovet dækkes med gylle og handelsgødning, og skal fastsættes efter ejendommens kvælstofkvote og den årlige -prognose. Der skal altid være lidt kvælstof til rådighed efter roernes fremspiring. Kvælstofbehovet for sukkerroer er 100-130 kg N pr. ha, og for foderroer og bioenergi roer 160 til 200 kg N pr. ha. Fosfor- og kaliumbehovet fastsættes ud fra jordens fosfor- og kaliumtal, det forventede udbytteniveau og fosfor- og kaliumbalancen for sædskiftet som helhed.
Tilførsel af natrium har en gavnlig effekt på såvel udbyttet som på sukkerprocenten, og det anbefales derfor at tilføre 50-80 kg natrium pr. ha. På jorder med et højt reaktionstal, og i tørre år, kan der være behov for at tilføre 5 kg solubor pr. ha.

Plantebeskyttelse

Ukrudt

Ukrudtsbekæmpelse gennemføres ud fra det kendskab man har om markens ukrudtsflora samt registreringer i marken. Vær speciel opmærksom på problemukrudt som f.eks. hundepersille, melder, sort natskygge m.fl. Følg op på effekten af ukrudtsbekæmpelserne og eventuelle angreb af skadevoldere i hele etableringsfasen.

Ukrudt i bederoer kræver en effektiv bekæmpelse, da det er meget udbyttenedsættende. Bederoer er meget følsomme for konkurrence fra ukrudt i etableringsfasen og skal derfor holdes fri for ukrudt. Kulde og stress kan under meget kolde vejrforhold kan være hårdt ved roerne. Det kan derfor være aktuelt at udsætte sprøjtningen nogle dage.

Svampesygdomme

Bederoer kan angribes af bladsvampene bedemeldug, Ramularia, bederust og Cercospora. Bekæmpelse af bladsvampe starter afhængigt af året ca. midt i juli. Følg varslingerne for bladsvampe.

Sædskiftesygdomme

Bederoer kan desuden angribes af sædskiftesygdomme som rodbrand og rodfiltsvamp, og disse sygdomme bør forebygges ved et sundt sædskifte hvor der er tilstrækkeligt afstand mellem sygdomsværterne.

Skadedyr

Da bederoer almindeligvis er bejdset, er behovet for skadedyrsbekæmpelse oftest meget lavt under fremspiring. Senere kan skadedyr som f.eks. bede- og ferskenbladlus, trips og bedefluer m.fl. gøre betydelig skade på roerne, og bør bekæmpes.

Stok løbere

Fra midten af juli til først i august skal alle stok roer fjernes, for ikke at få spildroer i mellemafgrøderne, der kan være sygdomsbærer af diverse svampe- og sædskiftesygdomme.

Høst

Høst

Roeoptagning skal foregå skånsomt. Spildet skal minimeres mest muligt, og roerne skal rengøres bedst muligt. Tabet ved roehøst er ofte 7-8 pct. af rodudbyttet. Tabet kan f.eks. ske ved for dyb aftopning, afknækkede rodspidser og tab af hele roer. Den ideelle aftopning er direkte i rodskiven, hvilket er vigtigt specielt hvis roerne skal langtidsopbevares.
Skal roerne leveres direkte til fabrik er der normalt ingen problemer med opbevaring. Men skal de ligge i en længere periode lægges de i kule. Er der risiko for frost, skal dette imødegå med en effektiv afdækning.

Kvalitet

Kvalitetskravene til sukkerroer til fabrik er reguleret i Brancheaftalen imellem Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar. Der lægges vægt på en frisk råvare med høj kvalitet. Indholdet af bør være højt, mens indholdet af safturenheder (aminokvælstof, kalium og natrium) bør være lavt. Roerne bør indeholde så lidt jord og sten som muligt. Roerne skal være vel aftoppede uden grønne bladstilke, men ikke dybere end at hele roen høstes og leveres.

Forsøg i roer (360° video)

Gå på virtuel markvandring i forsøgsmarkerne og få overblik over de vigtigste resultater her.

Gå på markvandring med 360° video

Besøg NBRs forsøgsplots fra Sofiehøj (SOF1 835) her. Start videoen med den svampestrategi du vil kigge nærmere på. Videoerne er optaget høj VR kvalitet, så husk at indstil videokvaliteten i youtube-afspilleren for at få alle detaljerne med. Kig rundt ved at bevæge din telefon eller brug musen til at ændre perspektivet. God markvandring.

Resultater

ForsøgsværtNordic Beet Research
3 lokationerSOF1 835, TF2 836, HL1 837
BehandlingerT1 ved begyndende symptomer
T2: T1+21 dage
Svampestrategi i roer / resultaterRod
(t/h)
Netto merindtægt
(DKK/ha)
Rust
(T2+30d)
Cercospora
Ubehandlet93.70545
2 x
Comet Pro 0,3 l/ha og Propulse* 0,3 l/ha
102.13,116 kr147
2 x Amistar Gold** 0,5 l/ha99.72,239 kr 164
2 x Propulse* 0,3 l/ha96.1972 kr 282
2 x Comet Pro 0,3 l/ha100.32,693 kr160
*Propulse er et varemærke tilhørende Bayer Crop Science
**Amistar Gold er et varemærke tilhørende Syngenta
Top